- 1 su bardağı kara mercimek
- 3 su bardağı kısırlık bulgur
- 1, 5 yemek kaşığı domates salçası
- Yarım yemek kaşığı biber salçası
- 1 adet kuru soğan
- Yarım demet maydanoz
- 4-5 dal taze soğan
- Bir tutam dere otu
- 1, 5 su bardağına yakın sıvı yağ
- Tuz
- Pul biber
- Karabiber
- Kimyon
- Nane
Mercimeğimizi yıkayıp üzerini geçecek şekilde su koyup mercimekleri pişirelim. Pişen mercimeğimizin üzerine bulgurumuzu biraz tuzu ilave edip karıştıralım. Bulgurumuz suyunu çekince ocağı kapatalım tencerenin ağzı kapalı dinlendirelim. 15 dakika kadar dinlensin. Yeşilliklerimizi küçük küçük doğrayalım kuru soğanımızı doğrayıp yağda kavuralım içerisine domates ve biber salçasını ekleyip kavuralım. Ocağımızı kapatalım dinlenen bulgurumuzu yoğurma kabımıza alıp üzerine baharatları ekleyelim. İçine hazırladığımız salçalı sosu ekleyip iyice yoğuralım. Tuzu ve baharatları isteğimize göre ilave edebiliriz. Hamurumuz kıvama geldiğinde doğradığımız yeşillikleri de ekleyip bulgurla onlarında karışmasını sağlayalım elimizle şekiller vererek servis tabağına alalım. Yanında marul, turşu ve bol köpüklü ayran iyi gider.
Bu tarifi başka yerlerdede yapıyorlarmı bilmiyorum ama Malatya da kırmızı mercimek yerine kara mercimek kullanırlar. Bende bunu diğerinden daha çok seviyorum. Mercimeğin verdiği tat ayrı bir lezzet veriyor. Ben denedim harika oldu. Sizlerle paylaşmak istedim.
Afiyet olsun.
Bu tarifi başka yerlerdede yapıyorlarmı bilmiyorum ama Malatya da kırmızı mercimek yerine kara mercimek kullanırlar. Bende bunu diğerinden daha çok seviyorum. Mercimeğin verdiği tat ayrı bir lezzet veriyor. Ben denedim harika oldu. Sizlerle paylaşmak istedim.
Afiyet olsun.